Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vítáme všechny filatelisty a příznivce filatelie na stránkách Klubu filatelistů HANÁ.

 

Obrazek

 POZOR! Změna adresy: Javoříčská 2, Olomouc POZOR! POZOR! (více v rubrice "Pro členy klubu") POZOR!

 

V měsíci dubnu roku 2008 byl zkušebně spuštěn webový server klubu filatelistů SČF 07-02 HANÁ v Olomouci.

Byla ustanovena redakční rada ve složení: Ing. Jiří Joura, šéfredaktor; RNDr. Václav Stužka, redaktor; Jan Kabelka, redaktor a fotoreportér Milan Hořínek.

  

Vznik filatelistických klubů v Olomouci
 
První klub filatelistů v Olomouci byl německý klub OLOMUCIA, jehož datum vzniku nelze doložit, a který byl zrušen v roce 1945.
Po vzniku Československa v roce 1918 začala epocha rozvoje české filatelie. První český klub na Moravě vznikl v Brně, brzy následovala Olomouc, Ostrava a opět Olomouc, jak to uvádí titulní článek v časopisu Filatelista v roce 1946, č.1.
 
Upřesněné datum vzniku klubu filatelistů s názvem MORAVIA dne 5.1.1922 je citováno v Informátoru SČF č.3 z roku 2001. Rovněž tak bylo připraveno výroční poštovní razítko k 5. výročí klubu českých filatelistů 5.1.1972. Nejvýznamnějším dokladem o založení filatelistického klubu MORAVA jsou stanovy klubu, podepsané dne 12.1.1922 Dr.Wiesnerem v Brně a evidované notářem 22.1.1922 v Olomouci. Naskýtá se otázka, který klub vznikl dříve, poněvadž mezi založením „de facto“ a schválením „de jure“ může být značný časový rozdíl. Bylo rozhodnuto, že právnický doklad datovaný 12.1.1922 je nezvratný, ale současně se připomíná datum 5.1.1922 jako vznik klubu MORAVIA. Tím jsou vzpomenuty dva kluby, což není zcela běžné, aby v jednom městě a v jednom týdnu byly založeny dva české kluby filatelistů v dané době.
 
Další, čtvrtý klub filatelistů v Olomouci vyl založen 7. července 1929 a jak je uvedeno v zakládací listině, tento klub je utrakvistický, přijímal za členy i Němce a jednání probíhalo v obou jazycích. Název tohoto klubu byl „Spolek mezinárodních filatelistů v ČSR se sídlem v Olomouci“. Krátce po svém založení v září 1929 byl přejmenován na „Spolek dělnických filatelistů“, což dokumentuje i dvoujazyčné klubové razítko. V polovině třicátých let se klub přejmenoval na klub HANÁ a pod tímto názvem působí dodnes.