Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vady na známkách ČR

Deskové a výrobní vady na známkách České republiky

 

V tomto příspěvku se zaměřím na období let 1993 až 2010 a využiji jako základní podkladový materiál " KATALOG POFIS – Česká republika 1993 – 2011 ".Po jeho pečlivém prostudování mohu konstatovat, že ve svém obsahu registruje za období 1993 – 2010 celkem 664 vydaných českých známek. Z tohoto celkového počtu jsou deskové vady v tomto katalogu uvedeny u 348 vydaných známek a to v celkovém počtu 810 různých deskových vad.

 

Porovnáme-li vzájemně tyto základní údaje, t.j. počet vydaných známek 664, počet známek s deskovou vadou 348 a celkový počet deskových vad 810 zcela určitě se většina z nás nad těmito údaji minimálně hluboce zamyslí a závěry si vyhodnotí každý sám.

 

Nyní některé základní výklady ke vzniku a původu deskových a výrobních vad, pro které jsem využil zveřejněné články a informace z filatelistických vebů Internetu. V současné době nalezneme deskové a výrobní vydy zejména u známek tištěných rotačním ocelotiskem nebo hlubotiskem. Jak tyto vady vznikají ?

 

Deskové vady

U ocelotiskové technologie se vady objevují jako různě dlouhé vodorovné nebo svislé rysky podle toho, kterým směrem se pohyboval papír v tiskovém stroji. Tyto deskové vady jsou otisky škrábanců na tiskovém válci, které způsobily různé nečistoty uvolněné obvykle z tlakové plsti. Vady se vyskytují ve větším počtu na téměř každém přepážkovém archu. Deskové vady u hlubotisku mají nejčastěji podobu tečky či skvrnky různého tvaru a velikosti, způsobené většinou odloupnutím malé vrstvičky chromu na tiskovém válci nebo poškozením při manipulaci. Vzhledem k tomu, že poškození vzniká nejčastěji během tisku, vyskytuje se většina deskových vad u hlubotisku jen na části nákladu. Tyto vady navíc mohou měnit v průběhu výroby podobu ( většinou se zmenšují ), protože při tisku dochází k opotřebení tiskových válců.

 

Výrobní vady

Výrobní vady jsou nahodilé a objevují se jen u malé části nákladu, mnohdy jen na několika přepážkových arších. Mohou být způsobeny např. špatným souběhem tiskových válců či jejich nerovnoměrným tlakem, posunem papíru do strany, nečistotou ulpělou na válci a pod..

 

Autor : Ing. Jan Neubauer ve spolupráci s Českou poštou

 

Další poměrně rozsáhlý článek na téma " Deskové a výrobní vady " najdeme na vebu "www.infofila.cz", jehož autorem je Josef Fronc, člen Výkonného výboru Společnosti československá známka.

 

Jako ukázku výrobní vady přikládám v příloze (viz níže, nebo FOTOALBUM) oskenovanou výplatní známku katalogové číslo 13 s námětem " Ústí nad Labem " bez výrobní vady a tutéž známku s výrobní vadou označenou v katalogu 13VV -. výrazný posun hodnotové číslice " 2 ".

 

V Olomouci dne 10. května 2015                         Ing. Hubert Švábík, KF Haná Olomouc

 

znamky_usti_n_l.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Ústí n. L.